Marmer
Fascinerende schoonheid van steen
Marmer - Als elegantie en kracht oneindigheid ontmoeten
Bijna geen ander materiaal oefent zo'n fascinatie uit op mensen als edel marmer. Zijn hardheid en sterkte, de overweldigende verscheidenheid aan kleuren en unieke motieven en zijn schijnbaar oneindige levensduur brachten de mensheid er al vroeg toe de kostbaarste gebouwen en kamers met deze wonderbaarlijke steen te versieren. Tot op de dag van vandaag verleent de koele glans meubels, vloeren en vele andere voorwerpen een unieke, smaakvolle elegantie die alle tijden weet te overleven.
Marmer - De belangrijkste eigenschappen op een rijtje
- Steen met een glanzend, glinsterend oppervlak
- Schokbestendig en bestand tegen afbrokkelen
- Waterdicht oppervlak
- Vele soorten marmer zijn vorstbestendig
- Extreem lange levensduur
- Elk stuk marmer is een uniek exemplaar
- Beschikbaar in vele kleuren en marmer
Wat is marmer?
In Duitsland wordt de term marmer vaak vrijelijk gebruikt voor alle stenen die een sterke glans of glinstering hebben. Het Griekse woord marmamos, waarvan het woord marmer is afgeleid, betekent eigenlijk alleen glans of glanzen en staat niet voor een specifieke steen. Geologisch gezien is marmer echter een metamorf gesteente dat voor ten minste 50% uit dolomiet, aragoniet of calciet moet bestaan en dat door grote druk en temperatuur uit kalksteen is gevormd.
Koop marmeren producten daarom uitsluitend bij gerenommeerde handelaren. Niet alles wat als marmer wordt verhandeld, is ook echt marmer. Zo is het zogenaamde marmer uit de Jura eigenlijk een kalksteen. Het kan er ook heel mooi uitzien, maar het is geen marmer.
Hoe wordt marmer gevonden?
Marmer wordt al duizenden jaren door de mens gedolven. En tot op de dag van vandaag is dit werk omvangrijk, moeizaam en zeer gevaarlijk. Terwijl het waardevolle gesteente vanaf de Renaissance rechtstreeks, ongecontroleerd en destructief uit de berg werd geblazen, werd het vanaf 1896 moeizaam, maar veel minder gevaarlijk, uit de rots gehakt met een stalen kabel eromheen. Pas in 1980 werden de staalkabels voorzien van diamanten, waardoor het snijden van de enorme blokken veel gemakkelijker werd, maar niet zonder gevaar